Michael D Edwards / Shutterstock.com

Nieuws Carbon Credits

Arla moet claim op CO2-neutrale melk intrekken

Donderdag 11:58 uur

Arla ligt onder vuur van de Zweedse consumentenbond. Zij vinden dat de Scandinavische zuivelcoöperatie geen klimaatneutrale zuivel kan claimen door de uitstoot te compenseren met bomenaanplant in Afrika. Arla heeft de claim daarom ingeslikt en wil nu de CO2-uitstoot voortaan compenseren met maatregelen op de boerenerven van de leden.

De Zweedse consumentenbond spande een rechtszaak aan die deze week plaatsvond. Daarin werd Arla ervan beticht dat zij de consumenten zouden misleiden met klimaatneutrale zuivel, terwijl de uitstoot ver weg wordt gecompenseerd. Dit wordt ook wel 'green washing' genoemd. 

Arla heeft de claim intussen ingetrokken, maar geeft wel aan de regels niet te hebben overtreden. Zij beloven beterschap door de CO2-uitstoot in de toekomst te willen compenseren met maatregelen op het boerenerf en niet meer met de bomenaanplant in Afrika. Dit zou onder meer met de opwekking van groene stroom kunnen, zoals dat nu al veel wordt gedaan. Ook blijvend grasland is een wetenschappelijk beproefde methode, waarin koolstof wordt vastgelegd in de bodem. Deze week maakte Albert Heijn nog bekend dit toe te passen, samen met A-ware en Deltamilk die in de zuivelketen van de grootgrutter participeren.

De casus bij Arla staat niet op zichzelf. Het compenseren van CO2-uitstoot op afstand is een methode die veel grote bedrijven toepassen, maar daar wordt in toenemende mate kritisch naar gekeken.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Foodbusiness. Hij volgt de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Nieuws Arla

Arla Nijkerk terug in productie na problemen

Analyse grondstoffen

Elke dag levering verse zuivel niet vanzelfsprekend

Achtergrond bedrijven

Sterk Arla ervaart druk op marges merkzuivel

Nieuws Energie

Arla Foods investeert in olie voor mogelijk gastekort

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief