Maddie Red / Shutterstock.com

Nieuws Melkvervangers

Melkvervangers houden stevige groei vast

21 November 2022

De verkoop van melkvervangers neemt de komende jaren flink toe, zo constateert de Rabobank in hun laatste Melkvisie. Naast plantaardige melkvervangers ziet de bank kansen voor hybride producten die plantaardige ingrediënten bevatten, maar ook voor een deel uit zuivel bestaan. Deze ontwikkeling gaat volgens de bank niet ten koste van de Nederlandse zuivelbranche. Omdat de markt voor kaasvervangers maar langzaam op gang komt, wordt de zuivelsector amper door deze ontwikkeling geraakt.

De afgelopen jaren is de markt voor plantaardige zuivel flink gegroeid. Op het moment is het marktaandeel van melkvervangers in de EU en Groot Brittannië zo'n 4,5%. De Rabobank verwacht dat de groei van deze markt voorlopig niet zal afnemen. In 2035 zal 13,5% van de Europese zuivelmarkt uit plantaardige alternatieven bestaan, ook daarna zal de groei doorgaan. 

De Rabobank ziet ook ruimte op de markt voor een heel nieuw type product, namelijk hybride zuivel. Op het moment zijn er nog niet veel producten op de markt die van zowel melk als plantaardige ingrediënten zijn gemaakt. Analisten van de bank constateren echter dat hybride producten wel eens behoorlijk in de smaak kunnen vallen bij consumenten. Zo kunnen hybrideproducten goedkoper worden geproduceerd dan echte zuivel en sluiten dergelijke producten aan bij de wens om minder dierlijke producten te consumeren. 

Markt voor kaasvervangers blijft beperkt
Voor kaasvervangers voorziet de Rabobank een minder rooskleurig perspectief. In 2020 werd nog slechts 0,33% van de 'kaas' van plantaardige producten gemaakt. De groei van de markt blijft volgens de analisten van de Rabobank beperkt tot zo'n 2,3%. Zij voorzien nog verschillende uitdagingen voor deze categorie. Zo is de structuur van kaas moeilijk na te maken is en bestaat er veel variatie in het kaasschap. Dit maakt het ingewikkeld om voor alle soorten kaas veganistische alternatieven te ontwikkelen.

Volgens de Rabobank hoeft de opkomst van plantaardige producten in het zuivelschap geen bedreiging te vormen voor de Nederlandse zuivelsector. Ongeveer de helft van alle Nederlandse melk wordt gebruikt voor de productie van kaas. Door de beperkte opkomst van kaasvervangers zal de Nederlandse melksector voorlopig grote volumes kunnen blijven afleveren. Daar staat tegenover dat slechts 7% tot 8% van de Nederlandse melk wordt ingezet voor de productie van vloeibare producten zoals melk en yoghurt. Een groot van de melkvervangers concurreert met dergelijke producten.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Nieuws Vlees & Eiwit

Nutricia lanceert vegan medische drinkvoeding

Nieuws Vlees & Eiwit

Groei voorspeld voor markt plantaardige zuivel

Nieuws Vlees & Eiwit

Those Vegan Cowboys presenteert eerste kaas

Nieuws Veganistisch ijs

Unilever experimenteert met koevrije melk

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox