defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws ABN AMRO

Meer bedrijven kunnen kosten niet doorberekenen

14 November 2022

De stijging van de afzetprijzen in de levensmiddelenindustrie is historisch. Ondernemers kunnen de gestegen kosten maar deels doorberekenen, stelt ABN Amro in een sectorprognose. Vooral kleinere producenten, zoals lokale bierbrouwers en bakkers, worstelen met de hogere kosten. De kans is volgens de bank groot dat meer bedrijven moeite gaan krijgen met het doorberekenen van de hogere kosten. 

Specifieke (merk)producten en bedrijven die voor een groot deel de schappen van supermarkten bevoorraden, hebben meer onderhandelingsmacht en kunnen hun kosten beter doorberekenen, blijkt uit de prognose.

Trend kortlopende contracten zet door
Toch wordt het voor die bedrijven ook moeilijker. De komende periode zullen meer vaste energiecontracten aflopen, terwijl de energieprijzen hoog blijven. Daarnaast zullen consumenten, vanwege hun lagere koopkracht, de komende periode kritischer zijn waar en aan wat ze hun geld uitgeven. Het doorberekenen van hogere kosten stuit daardoor op de grens van wat consumenten kunnen betalen. Het vraagt van leveranciers meer dan ooit inzicht in de kostprijs per product, afnemer of afzetkanaal, aldus de sectorprognose. De trend van meer kortlopende contracten tussen supermarkt en leveranciers, waarbij prijzen tussentijds aangepast kunnen worden, zet volgens de bank door.

In het eerste kwartaal van dit jaar gaf ongeveer de helft van de ondernemers aan dat ze hun hogere kosten grotendeels nog wel door konden berekenen. In het derde kwartaal van het jaar was dit aandeel gedaald naar 44%. Dit zet de toch al lage marges in de sector verder onder druk en beperkt de budgetten voor bijvoorbeeld innovatie en verduurzaming, stelt ABN Amro.

Aantal kosten dalen licht
De komende periode zal, naar verwachting van de bank, een aantal van de kosten die voor historische stijging van de afzetprijzen zorgen licht dalen. "Zo zijn de kosten voor containervervoer al aan het dalen en nemen ook de wereldprijzen voor agrarische grondstoffen af. Beide kostenposten zullen voorlopig echter nog wel op een hoog niveau blijven."

Het volume van de foodsector daalt volgens een prognose van ABN Amro dit en volgend jaar met -1%. In 2021 was dat -0,7%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox