Shutterstock

Nieuws Hilton Foods

Winstwaarschuwing bij moederbedrijf Foppen

16 September 2022

Het Britse Hilton Foods, sinds eind 2021 eigenaar van Foppen zalm uit Harderwijk, heeft een winstwaarschuwing gegeven. Door de inflatie staan de marges van het beursgenoteerde voedingsmiddelenbedrijf zwaar onder druk.

In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet met ruim 15% tot een slordige £2 miljard. Dit is een logische ontwikkeling als gevolg van de fors gestegen prijzen. Deze drukken de marges van het bedrijf, waardoor de winst met £3 miljoen daalde tot £13,46 miljoen. Hilton Foods heeft aangegeven dat de winst voor heel 2022 niet kan voldoen aan de eerder gestelde verwachtingen. Als reactie hierop verdampte deze week meer dan 30% van de beurskoers in Londen.

De hoofdoorzaak van de tegenvallende resultaten is de hoge inflatie die het Verenigd Koninkrijk en de Eurozone treft. In deze markten haalt de dierlijke proteïneproducent (vlees, vis en vegan) meer dan de helft van de omzet. De top van Hilton Foods spreekt van macro-economische tegenwind. Positief nieuws is wel dat de omzet van vegan en vegetarische producten in de eerste helft van dit jaar met 40% is gegroeid.

Eind vorig jaar hengelde Hilton Foods zalmproducent Foppen uit Harderwijk binnen, om meer spreiding in het productportfolio te verkrijgen. Hiervoor werd €90 miljoen uitgetrokken. Ook Hilton Meats in Zaandam is onderdeel van het Britse foodconcern. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Foodbusiness. Hij volgt de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief