HAK

Nieuws Kidneybonen

HAK koopt kidneybonen van Nederlandse telers

15 September 2022

Na een succesvolle proef met het telen grote rode kidneybonen in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Holland schaalt HAK de productie van kidneybonen op. Het bedrijf stapt volledig over op grote rode kidneybonen van Nederlandse bodem. Met het oog op de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten zien telers steeds meer voordeel om kidney- en andere bonensoorten te telen. 

De proef wordt nu opgeschaald naar 100% van de behoefte. Dit jaar haalt HAK voor het eerst alle benodigde grote kidneybonen voor pot en stazak uit Nederland. Daarmee neemt HAK een klein risico en zet in op een goede oogst deze maand. 

Op dit moment komen de meeste peulvruchten nog uit het buitenland en zelfs van buiten Europa. HAK experimenteert al enkele jaren met de teelt van exotische bonensoorten zoals rode kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten. Dit gebeurt in samenwerking met CZAV.  Lokaal telen is goedkoper qua transport waardoor HAK nauwer kan samenwerken met telers. Dit betekent dat stappen gezet kunnen worden op het gebied van duurzame teelt. De kidneybonen krijgen de certificering 'On the way to Planetproof.'

Bean Deal
De teelt past perfect in het straatje van de Bean Deal. Dit is een groen akkoord tussen het Ministerie van LNV en 56 partners, waaronder HAK. De deal moet Nederland minder afhankelijk maken van het buitenland voor de teelt van eiwitrijke gewassen, zoals peulvruchten. Die maken volgens deskundigen een onmisbaar deel van de eiwittransitie uit. 

CZAV ziet een groeiende animo bij telers om te experimenteren met exotische bonensoorten. ,,Wij zien een groeiende vraag naar eiwitrijke gewassen en dat zorgt ook voor meer interesse bij telers om hiermee aan de slag te gaan. Het helpt dat we nu samen met HAK hebben kunnen investeren in een serieus areaal. Deze marktvraag, in combinatie met het feit dat kidneybonen goed zijn voor de bodem omdat het een minder intensief gewas is, maakt dat de telers deze kans pakken. Daarbij is de plant ook bloemhoudend en daarmee beter voor de biodiversiteit. Het is een fantastische plant om het bouwplan van de teler mee te verruimen'', zegt Jurrian Visser, manager Granen, Zaden en Peulvruchten bij CZAV.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Nieuws Ojah

Kerry vergroot aandeel in producent vleesvervangers

Interview Karin Löwik

'Vivera kan versnellen door overname door JBS'

Nieuws Eiwittransitie

FrieslandCampina springt De Nieuwe Melkboer bij

Nieuws Melk

Duitse consument laat plantaardige yoghurt staan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief