Jarretera / Shutterstock.com

Nieuws Ahold

Sterk kwartaal Ahold, geen beursgang Bol.com

10 Augustus 2022

Ahold Delhaize heeft woensdag bevestigd dat een beursgang van Bol.com niet meer plaatsvindt in de tweede helft van dit jaar. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalrapportage van het supermarktbedrijf, waarin het ook iets positiever was over de winstontwikkeling in heel 2022.

Het FD meldde eerder deze maand op basis van bronnen dat Ahold bij de halfjaarcijfers bekend zou maken dat de beursgang van Bol.com wordt uitgesteld vanwege de slechte marktomstandigheden. Ahold heeft het nieuws van de opschorting bevestigd. Als de marktomstandigheden verbeteren zal Ahold een beursgang opnieuw overwegen. 

Cijfers
CEO Frans Muller sprak van een sterk tweede kwartaal. "De resultaten bevestigen de kracht en omvang van onze merkportefeuille", aldus Muller. De omzet steeg op jaarbasis met 15%, of 6,4% tegen constante wisselkoersen, tot €21.445 miljoen. Analisten rekenden op een omzet van €21.035 miljoen. De online-omzet bedroeg €2.028 miljoen, op jaarbasis goed voor een stijging van 11,9%. Bol.com wist opnieuw marktaandeel te veroveren, aldus Muller.

Het grootste deel van de groepsomzet kwam in het tweede kwartaal uit de Verenigde Staten met €13,6 miljard. De analistenconsensus schatte die op €13,3 miljard. De operationele winst van Ahold bedroeg €895 miljoen, onderliggend was dit €880 miljoen met een marge van 4,1%. De marge lag in het tweede kwartaal van 2021 nog op 4,5%. De analisten rekenden op een onderliggende operationele winst van €815 miljoen met een marge van 3,9%.

Onder de streep resteerde voor Ahold Delhaize een nettowinst van €603 miljoen, tegenover €540 miljoen in dezelfde periode in 2021 en een analistenverwachting van €534 miljoen. De vrije kasstroom was afgelopen kwartaal €596 miljoen. Ahold keert een interim dividend uit van €0,46 per aandeel. Dat is 3 cent meer dan vorig jaar.

Outlook

Voor het lopende boekjaar rekent Ahold nog altijd op een onderliggende operationele marge van minstens 4%. Wel mikt Ahold nu op een stijging van de onderliggende winst per aandeel van circa 5%. Hierbij worden eenmalige kosten en baten niet als winst of verlies meegerekend. Eerder verwachtte het bedrijf een winst die vergelijkbaar was met die van 2021, dat was al een verhoging van de eerste verwachting van een daling met 5%. De vrije kasstroom zal circa €2,0 miljard bedragen, waar eerder nog werd uitgegaan van €1,7 miljard. Voor 2022 mikt de analistenconsensus op een omzet van €83,5 miljard en een nettowinst van €2,2 miljard. De onderliggende operationele winst moet volgens de analisten uitkomen op €3,4 miljard en de bijbehorende marge op 4,0%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

ABM Financial News

Nieuws Ahold Delhaize

Ahold Delhaize wil CEO Frans Muller herbenoemen

Nieuws Focus op vers

Albert Heijn presenteert nieuw winkelconcept

Nieuws Albert Heijn

AH wil voetafdruk voedselketen halveren

Nieuws Beurs

Staking dreigt bij Delhaize supermarkten in België

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief