Shutterstock

Nieuws Gascrisis

Duitse brouwers maken zich zorgen over gastekort

1 Augustus 2022

Bierbrouwers in Duitsland maken zich grote zorgen over aankomende winter. De brouwers hebben de kosten zien stijgen door de duurdere grondstoffen, maar als er energietekorten ontstaan zijn de rapen pas echt gaar. De Duitse brouwers zien weinig mogelijkheden om iets anders dan gas als energiebron te gebruiken. 

''De gevolgen van de Oekraïnecrisis en de inflatie zorgen voor veel grotere problemen dan corona'', zegt Christop Köhler van de Darmstädter Privatbrauerei tegen persbureau ANP. De afzet van het bier groeide de eerste zes maanden, maar inmiddels lijkt het tij te keren. Köhler staat niet alleen in zijn zorgen. Ook de Duitse Brouwersbond is bezorgd en stelt dat vooral kleine en middelgrote brouwerijen in de problemen komen. Dan zouden hele toeleveringsketens op instorten staan. 

Bovendien heeft Duitsland te maken met een tekort aan flessen. Volgens onderzoek van economisch instituut Ifo zou driekwart van de drankenproducenten te maken hebben met leveringsproblemen. 

Volgens de Veltins-brouwerij blijft energie de grootste kostenpost van de brouwsector. Veltins, dat in de eerste helft van dit jaar een recordhoeveelheid bier brouwde, beloofde de prijzen niet te verhogen.  Dat is een belofte die kleine brouwerijen niet kunnen maken. Köhler is dan ook helder: "Prijsverhogingen zijn absoluut niet te vermijden.''

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Benoeming

Teeven nieuwe voorman Nederlandse brouwers

Nieuws Bier

'Onzeker hoe biermarkt zich dit jaar ontwikkelt'

Nieuws Bier

'Lagere marges of hogere bierprijs door hoge kosten'

Nieuws Heineken

Heineken stopt met export naar Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief