Shutterstock

Nieuws Vlees

Mogelijk gesjoemel met ingrediënt Duitse worst

Donderdag 14:00 uur

Onderzoekers van de Hogeschool Bremerhaven hebben aanwijzingen gevonden dat grote Duitse worstproducenten als Tönnies, Wiesenhof en Wiltmann seperatorvlees in worstproducten verwerken terwijl dat niet op de verpakking staat aangegeven.

Op verzoek van de Duitse omroep NDR en het weekblad Der Spiegel testte een onderzoeker van de Duitse hogeschool dertig worst- en vleesproducten op de aanwezigheid van separatorvlees. Daarbij bleken negen van de onderzochte producten positief te testen. Hoewel het niet verboden is separatorvlees te gebruiken, dient dit wel te worden vermeld op de verpakking. De positief geteste producten waren allen worstachtige soorten. In producten als filet en geroosterd vlees werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

Goedkoop restproduct
Seperatorvlees zijn restjes vlees, vet en bindweefsel dat met water van botten word afgespoten. Het product ziet er uit als een breiachtige massa en kost slechts enkele centen per kilogram. Het is daarmee veel goedkoper om te gebruiken in worst- en vleesproducten dan 'echt' vlees.

Vijf van de negen op separatorvlees positief geteste producten kwamen van het bedrijf Zur Muhlen Gruppe, onderdeel van Tönnies. Twee kwamen er van de producent Franz Wiltmann en één product was afkomstig van Wiesenhof en ook één van Mecklenburger Landpute GmbH. Het ging in het onderzoek allemaal om pluimveevlees producten.

Woordvoerders van alle bedrijven laten in reactie aan de Duitse media weten geen sepatorvlees te gebruiken. Zij betwisten ook deels de onderzoeksmethodologie van de onderzoekers. Het was tot op heden niet mogelijk sepatorvlees in de vleesproducten aan te tonen. Nieuwe techniek van de Duitse hogeschool maakt dit nu mogelijk, maar de producenten twijfelen aan de wetenschappelijke basis die er aan ten grondslag ligt.

foodbusiness.nl
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief