Cosun

Nieuws Management

Dirk de Lugt stopt als preses foodconcern Cosun

Vrijdag 15:37 uur

Dirk de Lugt stopt over ruim een jaar als voorzitter van de Raad van Beheer van coöperatief foodconcern Cosun. De akkerbouwer van Texel is dan negen jaar lang preses geweest van de coöperatie en dat is de maximaal toegestane statutaire zittingstermijn. Cosun, eigenaar van merken als Van Gilse (suikerwaren), Aviko (frites), Sensus (voedingsingrediënten) en SVZ (fruitingrediënten), gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter.

De sollicitatieprocedure begint op kort termijn, zo maakt het bedrijf in een korte verklaring bekend. Dirk de Lugt is sinds 2003 lid van de raad van beheer en in juni 2014 Jos van Campen opgevolgd als voorzitter van de raad van beheer. De komende twaalf maanden wacht nog een stevige uitdaging voor De Lugt om met Cosun de Nederlandse teelt van suikerbieten rendabel te houden voor de aangesloten leden. Er klinkt onder de leden regelmatig gemor over het te lage tempo van het verhogen van de prijs die zij krijgen jaarlijks uitgekeerd voor de suikerbieten. In deze bietenprijs is via de ledentoeslag (een soort van dividend) het resultaat van het gehele concern verwerkt.

Sneller prijs voor leden verhogen
Nu de graanprijzen sterk zijn gestegen en de kosten voor de telers voor onder meer kunstmest hoog oplopen, moet Cosun sneller de bietenprijs verhogen om de teelt voor de leden interessant te houden. Tenminste, zo oordeelt een deel van hen. De Lugt en Hans Meeuwis, CEO van Cosun, wijzen echter op de jaarcontracten die zijn afgesloten met grote afnemers van suiker in de foodindustrie, waardoor prijsverhogingen altijd met vertraging kunnen worden doorgevoerd.

Daarbij rommelt het ook in de organisatie Cosun, door een verkeerde investering in een petfoodfabriek van Duynie in Cuijk. Het coöperatief bedrijf moest hiervoor zo'n €29 miljoen op afschrijven. De CEO van Duynie is daarop direct vervangen. Ook vertrok Johan van Driel, de voorzitter van de raad van toezicht van Cosun, uit onvrede over het beleid.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Management

Preses raad van toezicht foodconcern Cosun stapt op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief