AB InBev

Nieuws AB InBev

AB InBev wil de banden met Rusland verbreken

25 April 2022

Zoeken naar mogelijkheden om de banden met Rusland te verbreken. Het is iets waar veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vandaag de dag mee bezig zijn. Zo ook AB InBev. De bierbrouwerij kondigde eind vorige week aan het minderheidsbelang in de joint venture AB InBev Edes te willen verkopen. Daarvoor is het al actief in gesprek met de Turkse partner Anadolu Efes.

Als de 'actieve onderhandelingen' met de Turkse partner van de Russische joint venture van AB InBev resulteren in verkoop, dan levert dit naar verwachting een afschrijving van ongeveer $1,1 miljard op in het eerste kwartaal. Omgerekend is dat ongeveer €1 miljard. Daarnaast meldt de bierbrouwer af te willen van de productie en verkoop van Budweiser in Rusland.

Andersom heeft het bedrijf het meest geliefde biertje van Oekraïne, Chernigivske, geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Oostenrijk, Polen, Italië, Colombia en Brazilië. "En we zijn van plan dit nog verder uit te breiden." De winst van de verkoop van het Oekraïense biermerk gaat naar humanitaire hulpverlening. En zelf investeert AB InBev daar ook nog minimaal $5 miljoen in, meldt het bedrijf op de website.

Effect op beurskoers
De beslissing om uit Rusland te vertrekken – en de financiële gevolgen die dat heeft – pakt overigens niet positief uit in de beurskoers. Donderdagavond 21 april sloot de koers op €57,65 per aandeel. Vlak voor het weekend was dat €55,52 per aandeel. Al betekent het niet dat AB InBev er slecht voor staat. In vergelijking tot zes maanden terug is een plus van 14,3% zichtbaar. Goede resultaten zijn daar de oorzaak van.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Peen

Israëlische peen kan Rusland moeilijk bereiken

Achtergrond Suiker

Handelaren houden suiker weg bij de Russen

Nieuws CBS

Export voedingsindustrie Rusland is 270 miljoen euro

Nieuws Oekraïne

EU bereidt crisispakket landbouw en voedsel voor

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox