StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws HAK

Sancties treffen HAK met Russische eigenaar niet

3 Maart 2022

Al heeft groentebedrijf HAK een Russische eigenaar, toch hebben de sancties en andere beperkingen op dit moment geen impact. Dit laat het bedrijf desgevraagd weten. HAK kwam in juni 2021 in volledig eigendom van de KDV Group, doordat NPM Capital haar aandeel verkocht.

De KDV Group is gevestigd in Tomsk, in het Siberische deel van Rusland. De groep is volgens de bekendmaking toen een internationale foodproducent en actief in de hele voedselketen, van teelt, grondstoffenverwerking en productie tot en met verkoop en distributie.

Groot geworden met chocolade en koekjes
De meeste verkooppunten zijn gelegen in Oost-Europa, Rusland en China. Het concern beschikt over eigen landbouwareaal, fabrieken en een zeer fijnmazig distributienetwerk. De afgelopen 25 jaar is KDV groot geworden in voedingsproducten, waaronder met name chocolade, biscuits en snacks. Op dit moment heeft het concern vestigingen in dertien landen en verkoopt het producten in 35 landen. Bij KDV werkten vorig jaar ruim 20.000 mensen.

Eigenaar Denis Shtengelov is bovendien een geboren Rus, maar woont al twaalf jaar lang in Australië, waar hij een bekende miljardair is. HAK meldt dat hij evenwel al vanaf de eerste kennismaking heeft aangegeven geen politieke banden te hebben met Rusland.

Volledig autonoom
HAK meldt bovendien dat het financieel en operationeel volledig autonoom is. Daarbij ligt qua afzet de focus op de Benelux en Duitsland. "Al sinds zeventig jaar worden vrijwel al onze groenten lokaal binnen een straal van 125 kilometer tot onze fabriek in Giessen (Brabant) geteeld en daar verwerkt," stelt Hak. Er komen geen producten uit Rusland.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Peen

Israƫlische peen kan Rusland moeilijk bereiken

Nieuws AB InBev

AB InBev wil de banden met Rusland verbreken

Nieuws HAK

Hak wil scoren met groenteteelt van dichtbij

Achtergrond Suiker

Handelaren houden suiker weg bij de Russen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief