JHVEPhoto / Shutterstock.com

Nieuws Nestlé

Nestlé maakt zich hard voor betere cacaoketen

28 Januari 2022

Voedingsmiddelenconcern Nestlé gaat zich actiever inzetten voor een betere cacaoketen. Daarvoor presenteerde het donderdag 27 januari het 'Living Income'-plan. Met dat plan wil het de risico's van kinderarbeid aanpakken, het inkomen van de boeren verhogen en volledige traceerbaarheid in cacao creëren. In totaal investeert Nestlé ongeveer €1,25 miljard in een verbetering van de cacaoketen.

Het plan dat Nestlé deze week heeft gepresenteerd focust zich in hoofdzaak op het verbeteren van het inkomen van cacaotelers. Door het inkomen te verhogen, hoopt het voedingsmiddelenconcern het levensonderhoud van families te verbeteren. "We zullen rechtstreeks aan onze boerenhuishoudens een financiële stimulans betalen voor bepaalde activiteiten, zoals het inschrijven van kinderen op school", aldus Nestlé in een persbericht. Tegelijkertijd hoopt het zo regeneratieve landbouwpraktijken te bevorderen, met als doel de omslag naar een duurzame cacaoteelt. "Zo belonen we de boeren uiteindelijk niet alleen voor kwantiteit en kwaliteit, maar ook voor de voordelen die ze bieden aan het milieu en lokale gemeenschappen."

Cacaotelers die praktijken toepassen die de productiviteit verhogen en helpen bij het veiligstellen van extra inkomstenbronnen kunnen de eerste twee jaar van het programma tot omgerekend €482 per jaar extra verdienen. In de jaren daarna wordt dit bedrag verlaagd naar €241 per jaar. "Belangrijk om te weten, is dat dit bedrag niet uitgekeerd wordt op basis van verkocht volume. We willen ook kleine boeren deze kans bieden. Niemand moet uitgesloten worden", aldus Nestlé. Boeren krijgen ook verschillende trainingen aangeboden.

Naast het verhogen van het inkomen van boeren en het tegengaan van kinderarbeid, wil Nestlé met dit plan de traceerbaarheid in de keten verbeteren. Daarvoor gaat het de wereldwijde inkoop van cacao aanpassen. Uiteindelijk moet de keten volledig traceerbaar zijn: van teeltlocatie tot de fabriek. Komend jaar wordt gestart met een selectie KitKat-producten.

Verviervoudiging van investering
De extra beloningen voor cacaoboren, die via het 'Living Income'-plan worden betaald, komen boven op de premie die de regering van Ivoorkust en Ghana zijn ingevoerd én boven op de premie die Nestlé al betaalt voor gecertificeerde cacao. In totaal wordt omgerekend €1,25 miljard geïnvesteerd in een betere cacaoketen. Dat bedrag is een verviervoudiging van wat het voedingsmiddelenbedrijf afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in de keten.

De eerste pilot van dit plan werd al in 2020 opgezet, met een samenwerking van 1.000 boeren in Ivoorkust. Dat was een succes en daarom wordt het plan nu uitgebreid met nog eens 10.000 gezinnen. Het 'Living Income'-plan wordt in 2024 gestart in Ghana. Uiteindelijk is het doel om alle cacaoboeren in de wereldwijde toeleveringsketen van Nestlé aan te sluiten op het plan. Dat proces moet tegen het jaar 2030 afgerond zijn.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Nieuws Zuivel

Nestlé springt bij in babypoedertekorten VS

Analyse Cacao

Prijs van cacao klimt weer voorzichtig uit dal

Video Grondstofupdate

Twijfels over consumptie op koffie- en cacaomarkt

Analyse Cacao

Prijs cacao lijdt onder overvloedige voorraad

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief