Shutterstock

Nieuws Voedseltransitie

'Een overkoepelende visie in de transitie ontbreekt'

28 Januari 2022

Een nieuw jaar en een nieuw kabinet. Welke uitdagingen liggen er? En waar moet extra aandacht aan besteed worden? Het zijn vragen die aan bod kwamen gedurende de nieuwjaarsbijeenkomst op donderdag 27 januari van de Transitiecoalitie Voedsel. Eén ding is volgens Gerben-Jan Gerbrandy, voormalig Europees Parlementslid, wel duidelijk: een overkoepelende visie in de transitie ontbreekt nog steeds.

Dat betekent niet dat Gerbrandy niet positief gestemd is. "Je merkt dat ecologische problemen erkend en geadresseerd worden. Maar je ziet dat we het in Nederland heel ad hoc en partieel bekijken. Een overkoepelende visie ontbreekt nog steeds", vertelt de ex-Europarlementariër. Hij doelt er vooral op dat we in Nederland niet goed weten welke kant we nou precies op willen. "Daarbij geloven we té heilig in het poldermodel." Tegelijkertijd moeten we volgens Gerbrandy actief nadenken over hoe we het huidige economische model kunnen veranderen in een nieuw duurzaam, economisch model. "Veel agrarisch ondernemers zitten vast in het huidige systeem. Je kan niet tegen hen blijven zeggen: 'Begin een winkeltje of camping'. We moeten naar échte verandering toe."

Jongeren in adviesraad
Een manier om buiten de bestaande kaders te kijken, is om jongeren toe te laten tot de adviesraden. Dat stelt Evi Vet, jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. "Geef jongeren een plek aan tafel. Wij hebben wellicht niet alle kennis, maar kunnen wel meepraten over wat we willen in de toekomst." Volgens haar zijn jongeren ontzettend enthousiast over precisielandbouw, vertical farming en kweekvlees. Jongeren willen waardering voor hun landbouwgrond en willen werken naar een systeem van true pricing. "Jongeren durven buiten de hokjes en bestaande wetgeving te denken. Maak daar gebruik van", is haar advies.

Daarnaast is Vet van mening dat we in Nederland té veel vlees voor het buitenland produceert. "Nederland moet in de voedseltransitie toe naar een lagere vleesproductie. De landen waar een voedseltekort speelt, die moeten we helpen om duurzaam om te gaan met hun eigen land. We moeten ze leren eigen voedsel te produceren in plaats van dat wij dat doen en het vervolgens daarheen exporteren."

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Nieuws Eiwittransitie

'Overheid moet nu écht stappen zet in transitie'

Interview Transitiecoalitie Voedsel

'Wij verbinden, met als doel een gezond voedselsysteem'

Achtergrond Eiwittransitie

'Eiwittransitie is niet het doel, maar een middel'

Interview Bart Grobben

'We willen voortouw nemen in plantaardige productie'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief