Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Hoog ziekteverzuim in voedingsindustrie

25 Januari 2022

Vlaamse en Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met fors personeelsuitval door de coronapandemie. Het is steeds complexer om productielijnen bemand te krijgen en in sommige sectoren leidt het tekort al tot uitval van de productie. Fevia, de Vlaamse federatie van de voedingsmiddelenindustrie, meldt dat inmiddels 8,5% van het personeel zich ziek meldt.

De zoveelste coronagolf wordt gevoeld in de voedingsmiddelenindustrie. De sector kampt met flinke personeelsuitval. "Het wordt steeds moeilijker om de personeelsplanning rond te krijgen", aldus Michael Gore, een bestuurder van vleesfederatie Febev. "We hebben deze week al meerdere telefoontjes gekregen van leden dat de situatie zorgwekkend wordt. Op dit moment lukt het nog alles rond te krijgen, maar we moeten creatief zijn. We vragen aan medewerkers om overuren te draaien. Tijdelijk kan dat, maar op lange termijn is dat geen oplossing."

Productielijnen stil
Uit nieuw onderzoek van Fevia blijkt dat gemiddeld 8,5% van het Belgische personeel ziek thuis zit. "Twee op de drie voedingsmiddelenbedrijven heeft te maken met minstens 5% personeelsuitval. Gemiddeld gaat het om 8,4% van de werknemers die zich ziek meldt wegens het coronavirus. Dat is niet dramatisch, maar potentieel dreigen wel productielijnen stil te vallen. Het lastige is dat het vaak knelpuntfuncties betreft, waar mensen niet zomaar vervangen kunnen worden", aldus Fevia-woordvoerder Nicholas Courant.

Ook Nederland kampt met een hoger ziekteverzuim. Dit als gevolg van het coronavirus en de bijbehorende quarantaineplicht. Het ziekteverzuim steeg in de twaalf maanden tot en met juli naar gemiddeld 4,2%, melden ArboNed en HumanCapitalCare. Bij mkb'ers met maximaal 200 werknemers was het verzuim het laagste (3,8%), bij grote bedrijven lag het gemiddelde iets hoger (4,7%).

Quarantaineplicht versoepelen
Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) meldt dat er veel gaten zijn in de personeelsplanning in de hele keten. "Zowel in de logistiek als bij de supermarkten. Wij pleiten ervoor dat iedereen in deze essentiële sectoren aan het werk kan als er geen klachten zijn. Het ziekteverzuim is erg hoog door de quarantaineregels", aldus een woordvoerder van het CBL. Bij de supermarktkoepel zijn geen recente cijfers over ziekteverzuim door het coronavirus beschikbaar. 

foodbusiness.nl

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Interview New Fork

'Personeelstekort houdt voorlopig nog aan'

Opinie Ceel Elemans

Arbeidskrapte vraagt om maximale creativiteit

Nieuws Arbeidskrapte

'Neem arbeidstekorten in Britse foodsector serieus'

Marktflits Foodcommodities

Grondstofkoersen omlaag door nieuwe lockdown

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief