defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Aldi Duitsland wil af van stalmelk in schappen

13 Januari 2022

Aldi in Duitsland wil in de periode tot 2030 geleidelijk toe naar een zuivelaanbod dat voldoet aan hogere dierenwelzijnseisen. Vooral de zogenaamde 'stalmelk' moet uit het schap verdwijnen. De aanpassing hing al een tijdje in de lucht.

Concreet gaat het om melk die uiterlijk per 2030 moet voldoen aan de eisen van 'Haltungsform' 3 of 4. Dit zijn de houderijvormen met de hoogste eisen. In bedrijven die vallen onder 'Haltungsform' 1 of 2 is het aanbinden van de koeien nog toegestaan. Die vorm van veehouderij wordt in het zuiden van Duitsland relatief vaak toegepast. Alle grote Duitse supermarkten hanteren de vier genoemde criteria voor aanduiding van het dierenwelzijnsniveau, niet alleen voor zuivel, maar ook voor vlees.

Haltung
De logo's bij de vier verschillende treden in dierenwelzijn.
​​​​​Bron: www.haltungsform.de.

Bij Aldi gaat de invoering van een hoger segment zuivel gepaard met een prijsverhoging. Producenten krijgen meer betaald, consumenten moeten iets meer neertellen. Melkveehouders mopperen dat zij ondertussen niet altijd extra betaald krijgen, maar dat de industrie de extra inkomsten voor zichzelf houdt.

Aldi is vaak een voorloper in de Duitse levenmiddelenindustrie. als Aldi Süd en Aldi Nord een stap zetten, of een nieuw contract afsluiten met leveranciers, dan volgen andere grote Duitse supermarkten die beweging vaak.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Nieuws Retail

'Zonder Russisch gas geen Duitse zuivel meer'

Nieuws Aldi Duitsland

Aldi stopt met verkoop Braziliaans rundvlees

Analyse Melk

Melkprijzen gaan voor nieuwe recordhoogte

Nieuws Consumentengedrag

Duitse consument koopt minder melk en meer room

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief