Wilhelm Dürr/Südzucker

Nieuws Suiker

Tiense Suiker pompt miljoenen in diffusietoren

26 Oktober 2021 1 reactie

Tiense Suikerraffinaderij is deze week gestart met de bouw van een nieuwe diffusietoren. Deze toren moet de bestaande installatie vervangen, schrijft de suikerraffinaderij. De huidige trommels zijn al dertig tot veertig jaar in gebruik en dus nodig aan vervanging toe. Met de nog te bouwen diffusietoren wordt het eveneens mogelijk om de productie van suiker efficiënter en energiezuiniger te laten verlopen.

De bestaande diffusietoren van Tiense Suikerraffinaderij wordt vervangen door een nieuwe. De bouw is deze week gestart, zo meldde het suikerbedrijf maandag 26 oktober. De kosten? €25 miljoen, waarvan €1 miljoen door de Vlaamse overheid gesubsidieerd is. Een behoorlijk bedrag, maar iets wat volgens de Tiense Suikerraffinaderij écht nodig is. "Bij de suikerraffinage in het Belgische Tienen wordt vandaag de dag nog altijd gebruikgemaakt van diffusietrommels die dertig tot veertig jaar oud zijn. Die zijn dus dringend aan vervanging toe."

Verduurzaming
De bouw van de nieuwe diffusietoren maakt het tevens mogelijk om de productie van suiker efficiënter en energiezuiniger te laten verlopen. Zo zal jaarlijks 5.744 ton minder CO2 worden uitgestoten en zorgt de nieuwe toren voor een besparing van zo'n 150.000 kubieke meter water per jaar. Kortom: een stap in de richting van verduurzaming. Dat is een van de redenen dat de Vlaamse overheid erin heeft geïnvesteerd. "Het ontwerp van de toren leidt tot meer volume en een groter contactoppervlak, met als gevolg een lager energieverbruik (-25%) én lagere suikerverliezen", stelt Tiense Suiker bij Vilt.

Verwacht wordt dat de bouw van de nieuwe diffusietoren zo'n twee jaar in beslag neemt. Daarmee zou deze voor de start van de bietencampagne van het najaar van 2023 in werking kunnen treden. Als dat lukt, dan kunnen op de locatie 14.500 ton bieten per dag verwerkt worden. Op dit moment verwerkt Tiense Suikerraffinaderij zo'n 3,5 miljoen ton suikerbieten op jaarbasis, afkomstig van 4.000 agrarisch ondernemers in de regio. De jaarlijkse suikerproductie komt uit op 500.000 tot 600.000 ton. Een deel daarvan is voor de industrie (bulksuiker) en het andere deel is bedoeld voor humane consumptie (zoals suikerklontjes).

Suiker noteert op hoog niveau
Het is overigens niet vreemd dat Tiense Suikerraffinaderij de productie wil verhogen, met het oog op de hoge suikerprijzen en de dreigende schaarste in de markt. Eerder was de inschatting van analisten dat de prijsopleving nog zeker anderhalf jaar kan aanhouden. 's Werelds grootste exporteur van suiker, Brazilië, kampte eerder namelijk met flinke opbrengstderving door vorstschade. Vandaag de dag noteert witte suiker op de Liffe omgerekend €430,17 per ton. Het is het hoogste niveau in circa vier jaar tijd.  

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reacties
1 reactie
koetje 26 Oktober 2021
14500 bieten moet wel een zetfout zijn denk ik
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Omikron zet enthousiasme op suikermarkt in ijskast

Analyse suiker

Omikron zet enthousiasme op suikermarkt in ijskast

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief