Rabobank

Interview Rabo Groen Bank

'Groenfinanciering geeft strategische meerwaarde'

11 Oktober 2021

De food & agri-sector is voorloper in duurzaamheid. Dit stelt Alain Cracau, directielid Rabobank Groen Bank en hoofd Sustainable Business bij Rabobank. Ruim 45% van de verstrekte groenfinanciering van Rabo Groen Bank wordt door deze sector benut. Groenfinanciering geeft bedrijven ook een strategische meerwaarde. "Het is een door de overheid getoetst verhaal. Het is groen gelabeld en dat kan je uitstralen."

Naast de landbouw, die veel gebruik maakt van financiering voor groene energie en voor omschakeling naar biologische landbouw, maakt ook de foodindustrie aanspraak op groenfinanciering. Cracau ziet nog meer kansen voor de sector. "Kijk naar logistiek, de elektrificatie van mobiliteit. We zien steeds meer dat voedsel dat de stad in moet, elektrisch wordt vervoerd. Je wilt stiekem eigenlijk in het kader van de energietransitie dat zonnepanelen stroom leveren, die wordt opgeslagen en daarmee producten worden geleverd. Dat maakt het verhaal van integrale verduurzaming compleet." Behalve groene energie komen ook het verduurzamen van een gebouw of de productie in aanmerking voor groenfinanciering.

Groeiende groene portefeuille
In 2019 werd in totaal voor €505 miljoen aan groenleningen verstrekt, destijds een groei van 18%. In 2020 groeide de financieringsportefeuille naar €546 miljoen (+8%). In de eerste helft van dit jaar is al voor €461 miljoen aan nieuwe groenfinancieringen verstrekt. €162 miljoen ging naar Rabo Groen-hypotheken, die dit jaar voor het eerst onder de Rabo Groen Bank vallen, en €159 miljoen naar zonne-energie (beide circa 35% van het totaal).

Duurzaam bouwen was goed voor €65 miljoen. Daarnaast ging €34 miljoen naar windenergie, €24 miljoen naar biologische landbouw en €5 miljoen naar Groen Labelkassen. Voor overige duurzame energie, zoals aardwarmte, biogas/biomassa en restwarmte werd €9 miljoen aan financiering verstrekt. Voor natuur was dat €1 miljoen, net als voor overige projecten, waaronder duurzame mobiliteit, energiebesparing en innovatieve waterzuivering.

Groensparen weer opgestart
Het geld voor de verstrekte leningen komt van spaarders. Het spaardeposito van de Rabobank is gesloten, maar het groensparen is sinds april juist weer opgestart, nu met een negatieve rente van 0,5%. "Met het verschil wordt de rentekorting van de groene leningen bekostigd. We hebben hiermee geen winstdoelstelling, maar het is ook niet de bedoeling dat het geld kost", verduidelijkt Cracau. 

Dankzij het belastingvoordeel (vrijstelling van vermogensrendementsheffing in box 3 en een heffingskorting op de aanslag inkomstenbelasting van 0,7% over het vrijgestelde vermogen) dat sinds 1995 voor groen sparen en beleggen geldt, blijft het voor spaarders toch aantrekkelijk. Daarnaast is duurzaam investeren in trek. Sinds de heropening in april hadden zich tot 30 juni 5.395 nieuwe groenspaarders bij de Rabo Groen Bank gemeld, wat het totaal brengt op 40.108. Van de groendeposito's zijn er nog 13.073.

Korting op rente
Voor een onderneming is het voordeel van een groene lening een korting op de rente. Die moet wel aan vaststaande normen voldoen, die samen met de overheid worden bepaald. Alle financiële instellingen die groenleningen verstrekken, moeten zich houden aan de voorwaarden. Deze periode wordt gewerkt aan bijstellen van de voorwaarden, waarvoor vorige week een zogenaamde internetconsultatie is gestart.

Dat er voorwaarden worden gesteld, daar kun je als bedrijf volgens Cracau ook je voordeel mee doen. "Het is een officieel door de overheid getoetst verhaal. Het is groen gelabeld en dat kan je ook uitstralen. Iedereen noemt iets duurzaam. Maar dit geeft meerwaarde. Je kunt er iets mee doen hoe je je bedrijf strategisch neerzet." Belangrijk is om tijdig de voorwaarden voor een groenfinanciering mee te nemen in de plannen. Zo is bijvoorbeeld bij duurzaam bouwen het gebruik van duurzaam hout de norm. "Als dat niet van tevoren is benoemd, is dat zonde."

'Het moet echt bij je passen'
Cracau geeft aan dat een groenfinanciering niet voor iedere ondernemer geschikt is. "In dit tijdsgewricht is het meer dan ooit interessant. Het is fantastisch wat er er allemaal gebeurt en het is mooi dat we een bijdrage kunnen leveren, maar alleen als het past bij wat de ondernemer ook wil. Het is interessant om dat te bespreken met de bank. De vorm waarin je het doet; of je het dan ook financiert met de Groenlening, komt na het bepalen van je duurzame strategie."

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Hoe kan je duurzaamheid verwaarden?

Opinie Martijn Rol

Hoe kan je duurzaamheid verwaarden?

Voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Nieuws Rabobank

Voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Sterke groei alternatieve eiwitten zet door

Nieuws Rabobank

Sterke groei alternatieve eiwitten zet door

Rabobank verwacht 55% groei in thuisbezorgkanaal

Nieuws Rabobank prognoses

Rabobank verwacht 55% groei in thuisbezorgkanaal

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief