Shutterstock

Nieuws Farm Frites

Farm Frites heeft capaciteit in Lommel verdubbeld

8 Oktober 2021 1 reactie

Aardappelverwerker Farm Frites zit gebakken met de groeiende vraag naar frites. De producent van verschillende aardappelproducten heeft afgelopen voorjaar namelijk de vernieuwing van de locatie in Lommel afgerond. Daarmee is de productiecapaciteit verdubbeld en kan het een nieuwe coating toevoegen. Een ware troef, zo meldt het.

Afgelopen voorjaar heeft aardappelverwerker Farm Frites de productielocatie in Lommel geüpgraded. Naast Lommel, wat de grootste productielocatie is, heeft de verwerker ook nog sites in Polen en Egypte. Op de Belgische locatie worden vooral aardappelvlokken, diepvriesfrites, gekoelde frites en pureespecialiteiten geproduceerd. Waar de aardappelvlokken uiteindelijk eindigen als chips, gaan de overige producten grotendeels naar de groothandel of foodservice. Om aan de wensen van de klanten te kunnen blijven voldoen, was een upgrade van de operational unit noodzakelijk. Dat meldt de verwerker bij Foodprocess.

Dubbele capaciteit en coatingapplicator
In tijden van de coronapandemie was de vraag naar aardappelproducten natuurlijk behoorlijk afgezwakt. Nu de horeca wereldwijd weer grotendeels open is, is die vraag terug op niveau. Eerder bleek al dat de fritesexport record na record verbreekt. De tien grootste exporteurs van bevroren frites hebben in het tweede kwartaal ruim één miljoen ton product geëxporteerd. Dit is ruim 50% meer dan een jaar geleden in dezelfde periode en 58.000 ton meer dan het oude record uit 2019. Bij Farm Frites zagen ze die trend al eerder. Daarom werd besloten om – ook in het kader van de wereldwijde expansieplannen – de productiecapaciteit in Lommel te verdubbelen tijdens het upgraden van de productiesite.

En het voegt nog een troef toe aan de vernieuwde verwerkingslocatie, namelijk coatingmogelijkheden. De meeste diepgevroren frites van Farm Frites gaan naar fastfoodketens. Met deze coating wordt het mogelijk om kleuren en smaken aan de frites toe te voegen. Ook kan het gaan om een onzichtbare coating die ervoor zorgt dat de frites langer warm en krokant blijven na het afbakken, meldt de aardappelverwerker. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de hoeveelheid verspilde frites teruggedrongen wordt.

Duurzaamheid
Ook duurzaamheid is een thema waaraan tegenwoordig gedacht moet worden. Farm Frites heeft dat geïmplementeerd in een nieuwe droogtunnel. Die tunnel staat vóór de bakoven ingebouwd. In de droogtunnel circuleren ventilatoren geconditioneerde buitenlucht boven een lange transportband, aldus Farm Frites bij Foodprocess. Er wordt restwarmte van de bakoven benut om de droger op te warmen. Volgens de verwerker is deze stap essentieel om tot een krokant eindproduct te komen.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reacties
1 reactie
Buurman 10 Oktober 2021
Duurzaamheid; door aardappelen in Bordeaux en Oost-Duitsland te halen om de grondstof rond de fabriek goedkoop te houden ? Duurzaam ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Aardappelen

Duitse foodsector verwerkt recordaantal aardappelen

Analyse Aardappelen

Oorlog levert onzekerheid op voor aardappelsector

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt speelt sterk staaltje blufpoker

Analyse Aardappelen

Handel zonder garantie voor makers frites en chips

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief