Shuang Li/Shutterstock

Nieuws Zuivel

Spanning Australië en China raakt koers a2 Milk

17 September 2021

Het geplaagde Nieuw-Zeelandse The a2 Milk Company moest deze week een nieuwe klap incasseren van beleggers. Oplopende spanningen tussen Australië en China stralen negatief af op het bedrijf.

Het lijkt vreemder dan het is, zo is het bedrijf beursgenoteerd in Australië en Nieuw-Zeeland. De a2 Milk Company heeft ook een sterke aanwezigheid in Australië en daarvandaan nemen Chinese bezoekers doorgaans grote hoeveelheden a2-kindervoeding in hun reisbagage mee naar huis om door te verkopen (in China daigou genoemd).

Deze zogenoemde daigou-kopers waren altijd een van de voornaamste steunpilaren onder het bedrijf. De a2 Milk Company had geen uitgebreid verkoopnetwerk nodig in China. De daigou-kopers waren het netwerk. Het is daarmee een zelfde soort probleem als FrieslandCampina heeft met Hongkong.

Ingezakte handel
Door de Covid-epidemie is die pilaar onder de omzet van de a2 Milk Company afgebrokkeld. Dat bleek overduidelijk uit de jaarresultaten die het bedrijf onlangs presenteerde. De omzet over het voorbije boekjaar is met 30% gedaald naar omgerekend €726 miljoen, de winst kelderde bijna 80% naar ruim €48 miljoen.

Door de ingezakte handel daalt ook de beurswaarde van het bedrijf. Sinds begin dit jaar is de aandelenkoers al meer dan gehalveerd. Deze week daalde de koers weer verder door het nieuws van een veiligheidspact tussen Australië, Groot-Brittannië en de VS, dat wordt opgevat als een anti-China verbond.

Ruzie met Nestlé
Wat een en ander betekent voor de toekomst van de a2 Milk Company is onduidelijk. Het bedrijf was volgens de berichten ook op de radar van Nestlé gekomen om over te nemen. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft ondertussen ook een ruzie uit te vechten met Nestlé. Die zou volgens a2 een babyvoedingslijn op de markt brengen dat een kopie is van zijn product.

foodbusiness.nl

Klaas van der Horst

Analyse Zuivel

Tweedeling op zuivelmarkt steeds beter zichtbaar

Analyse Zuivel

Kaas is stabiele stijger op verdeelde zuivelmarkt

Analyse Zuivel

Kazen nemen trekkersrol op zuivelmarkt weer over

Analyse Ausnutria

Ausnutria is baken van rust op Chinese markt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief