Poldervers en lekker
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Interview Poldervers en Lekker

'Boerderijwinkel is een beleving'

2 September 2021

Doordat steeds meer consumenten lokaal willen inkopen, zijn boerderijwinkels in populariteit toegenomen. Dat merken ze ook bij boerderijwinkel 'Poldervers en Lekker' in Lelystad, waar Nicole Janssen de winkel sinds vier jaar met haar moeder runt. Op het akkerbouwbedrijf worden aardappelen, rode en gele uien, wortelen, wintertarwe en suikerbieten geteeld. "Een groot deel van de klanten die tijdens de coronacrisis hier kwam, blijft. Mensen komen hier, omdat ze graag vers eten en willen zien waar het product vandaan komt."

Hoe verklaar jij de populariteit van de boerderijwinkel?
"Consumenten zochten naar een uitje in de corona-tijd. En veel mensen voelden zich hier 'veiliger' dan in de drukke supermarkt. Er komen mensen uit Lelystad die voorheen nooit op een boerderij of in een boerderijwinkel waren geweest. Ook hebben we klanten uit Almere en Utrecht gehad. Plus een hoop kinderen die we alles kunnen uitleggen over het boerenleven. Elke zaterdag komt hier een vader met een kind kijken wat er gebeurt. Mooi toch?!"

"Op sociale media posten we overigens ook regelmatig foto's en filmpjes met wat op de boerderij gaande is. Soms zien we klanten dezelfde dag al, om het product te halen wat ze op het filmpje hebben gezien. Of horen we simpelweg hoe leuk ze het vonden om te zien."

Local for local is een enorme trend. Ook een blijvende?
"Het is heel populair, en de coronacrisis heeft daar zeker aan bijgedragen. In het begin van de crisis was het hier echt een gekkenhuis. Nu is het wel weer rustiger geworden, en kiezen veel consumenten ook weer voor gemak. Bijvoorbeeld omdat ze fulltime werken. Dan kiezen ze voor de supermarkt. Maar we behouden genoeg klanten die het geld liever uitgeven bij de boer dan in de supermarkt. En niet te vergeten het praatje wat we maken. Ze kunnen hier zien waar het product vandaan komt, en dat het vers is. Ze ervaren het echt als een beleving."

Welke producten verkoop je zoal?
"We zijn begonnen met aardappelen, uien en wortelen. Later kwamen daar ook appels en peren bij, omdat het bedrijf van onze buurman niet gericht was op het bezoek van de consument. Hierna volgden eieren, fruitsappen, zuivel, kaas, vlees, groenten en zelfs warm gerookte zalm, die komt van Urk en wordt gerookt in Emmeloord. Zo houden we het product echt lokaal. En daarnaast verkopen we inmiddels ook fruit uit andere landen, maar daar ontkom je niet aan."

Jullie verkopen ook frites op locatie van eigen aardappelen (Agria)?
"We hebben een eigen frietwagen. Hier verkochten we tot de coronacrisis op locatie verse frites bij feesten en partijen. We snijden de frites zelf van eigen aardappelen, en bakken ze op locatie. Deze week staan we op een oogstevenement van 'De Lelystadse boer'. Die stichting ziet de kansen in van het vliegveld dat uitgebreid wordt. Op de naastgelegen kavel worden nu nog gewassen geteeld. Burgers kunnen hier zelf oogsten, en ze betalen hun aardappelen of uien per meter."

Boerderijwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe zie jij de toekomst?
"Het gaat wel een keer stoppen hoor, die groei. De consument kiest uiteindelijk vaak voor gemak, en haakt dan toch af. Daarom focussen wij ons op de trouwe klant. Die blijft komen, voor de gezelligheid, het praatje. En natuurlijk voor ons dagverse product. We hebben veel klanten die echt terugkomen, omdat ze onze producten een stuk lekkerder vinden dan in de supermarkt."

Wat is jouw eigen drijfveer voor local for local?
"Ik houd van het boerenleven, en heb een studie tot akkerbouwer gedaan. Uiteindelijk zijn mijn vader en man de échte boeren op het bedrijf. Wat ik híer vooral leuk vind, is om kinderen (en volwassenen) uit te leggen hoe het werkt, met het rooien van de aardappelen bijvoorbeeld. Ik wil graag dat mensen enthousiast ons bedrijf verlaten."

foodbusiness.nl

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.
'Wij tonen hele proces: van grassprietje tot kaasplank'

Interview 't Nije Hoff

'Wij tonen hele proces: van grassprietje tot kaasplank'

Hoe groot is de rol van de landwinkel in de toekomst?

Achtergrond Lokale verkoop

Hoe groot is de rol van de landwinkel in de toekomst?

'Randstedeling vindt weg naar landwinkel het snelst'

Interview Landwinkel Versluis

'Randstedeling vindt weg naar landwinkel het snelst'

'Consument blijft weg naar landwinkel nu vinden'

Interview De Vrolijke Geit

'Consument blijft weg naar landwinkel nu vinden'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief