Shutterstock

Nieuws Rabobank

Dit zijn de 20 grootste zuivelbedrijven ter wereld

25 Augustus 2021 2 reacties

De gezamenlijke omzet van de 20 marktleiders in zuivel is licht gedaald, 0,1% in dollars en 1,9% in euro's. Een jaar eerder was er nog een toename van 1,8% (in dollars). Rabobank heeft de jaarlijkse ranglijst gepubliceerd met de 20 grootste zuivelbedrijven ter wereld. Met een nieuwe koploper.

Er waren het afgelopen jaar minder fusies en overnames. Er werden 80 overeenkomsten bekendgemaakt, tegenover 105 een jaar eerder. De activiteit nam toe in 2021, tot halverwege het jaar zijn er 50 deals aangekondigd. Volgens Mary Ledman, Global Dairy Strategist voor Rabobank, heeft het particuliere Lactalis in 2021 de oude industriereus Nestlé voorbijgestreefd als 's werelds grootste zuivelbedrijf. Aandacht voor organische groei, evenals de toegewijde wereldwijde M&A-strategie, stuwden Lactalis van de 9e plaats in 2000 naar een dominante leidende positie in 2021, aldus Ledman.

In 2020 stonden zuivelbedrijven voor grote uitdagingen vanwege de coronapandemie, maar over het algemeen deed de sector het beter dan verwacht. Dat toont de veerkracht van de zuivelindustrie aan, stelt Rabobank. De pandemie heeft volgens de bank ook het bewustzijn van consumenten over milieu-uitdagingen vergroot. "Er wordt geluisterd naar de consumentensentimenten en veel bedrijven die zijn opgenomen in de Global Dairy Top 20 hebben duurzaamheidstoezeggingen gedaan voor 2030 en toezeggingen om CO2-neutraal te worden voor 2050", aldus Richard Scheper, zuivelanalist van Rabobank.

Volgens het NYU Stern Centre for Sustainable Business groeide de verkoop van duurzame melk in de VS tussen 2013 en 2018 met meer dan 20%, terwijl de categorie als geheel kromp. De verkoop van op duurzame wijze op de markt gebrachte natuurlijke kaas en yoghurt groeide met respectievelijk meer dan 30% en 20%, vergeleken met een groei van bijna 10% voor deze categorieën over de periode van vijf jaar.

Zuivelalternatieven blijven groeien
De omzet van alternatieven voor vloeibare melk en yoghurt - vooral op basis van haver en amandel – groeit. De omzet van zuilvelalternatieven van Danone – dat in 2017 WhiteWave Foods overnam – was in 2020 €2,2 miljard, een stijging van 15% ten opzichte van een jaar eerder. Als deze verkopen mee hadden geteld, had Danone op de derde positie staan. Zuivelalternatief Oatly steeg in marktkapitalisatie tot meer dan $10 miljard, na de beursgang mei jongstleden. "De aanduiding van zuivel vervaagt ook naarmate hybride producten, die zowel zuivel- als plantaardige ingrediënten bevatten, op de markt komen", zegt Scheper.

Rabobank verwacht dat de investeringsactiviteit robuust blijft in de trendy kanalen en categorieën, waaronder speciale kaas, innovatieve zuivelingrediënten zoals oligosachariden van moedermelk, zuivelalternatieven, variërend van planten en fermentatie tot celgebaseerd, en lifestyle-voeding. Daarnaast zijn acquisities in aangrenzende sectoren, zoals logistiek en voorraadbeheer, waarschijnlijk.

Marges boeren blijven krap
Door de stijgende productiekosten als gevolg van door droogte veroorzaakte hogere voerkosten en inflatiedruk zullen de marges voor boeren krap blijven, stelt Rabobank. Hierdoor zal de groei van de melkproductie in de zeven grootste exportregio's beperkt blijft tot minder dan 1,2%.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reacties
2 reacties
Sjaak 25 Augustus 2021
Leuk overzicht!
Henk. 26 Augustus 2021
Royal Friesland Campina heeft het veels te druk met hun samenwerking
met de nederlandse vereniging van "Natuurmonumenten".!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief