Allard One / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Dikke 2 miljard euro winst voor Rabobank

12 Augustus 2021 1 reactie

Rabobank heeft over het eerste halfjaar van 2021 een winst geboekt van €2,16 miljard. Volgens de coöperatieve bank komt dit door de positieve economische groeicijfers van het herstel van de negatieve impact van de coronapandemie. De agrarische kredietportefeuille in Nederland steeg in 6 maanden tijd met 4,5% tot €39,9 miljard.

Dit heeft Rabobank vanmorgen bekendgemaakt bij de presentaties van de halfjaarcijfers. Dankzij het sterke economische herstel in de eerste helft van dit jaar, mede dankzij de versoepelingen van de coronamaatregelen door de brede beschikbaarheid van vaccins, bleef volgens Rabobank de verwachte verslechtering van de kredietkwaliteit uit. Daarbij komt dat de Food&Agri sectoren zeer veerkrachtig zijn gebleken in deze periode, meldt de bank.

Minder negatieve verrassingen
Ook de verlenging van de diverse steunmaatregelen van de Nederlandse overheid aan het bedrijfsleven, resulteerde in minder negatieve verrassingen voor de bank. Daardoor kon Rabobank een netto vrijval van kredietvoorzieningen van €274 miljoen in de eerste helft van 2021 noteren, ruim €1,7 miljard minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De onzekerheid over toekomstig herstel is weliswaar afgenomen, maar Rabobank verklaart voorzichtig te blijven doordat de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven aflopen en nieuwe varianten van het coronavirus kunnen opleven. Ondanks de miljardenwinst blijft de bank bezorgd over de lage rentes.

"Met de pandemie houdt de onzekerheid aan. Reden voor de bank om voorzichtig te blijven, omdat de kredietkwaliteit van onze zakelijke leningportefeuille nog steeds kan worden geraakt. Ook de lage renteomgeving blijft onze resultaten onder druk zetten, evenals onze investeringen in KYC-maatregelen (acties tegen witwassen en andere financiële criminaliteit, red)", zegt Wiebe Draijer, CEO van Rabobank, in een verklaring.

Kredietverlening
De kredietportefeuille steeg met 1,2% tot €414,2 miljard, deels door valutaschommelingen. De Food & Agri-portefeuille nam met 4% toe tot €104,8 miljard. De kredietverlening aan het Nederlandse agrarisch bedrijfsleven is in de eerste 6 maanden van 2021 relatief harder gegroeid met een aanwas van 4,5% tot €39,9 miljard.

Nederlandse boeren en tuinders hebben in deze periode iets meer geleend bij Rabobank. De kredietportefeuille aan de primaire agrarische sector steeg licht met €100 miljoen tot €28 miljard, een groei van 0,36%. Food- en agribedrijven in het buitenland hebben 3,6% meer geleend tot een totale portefeuille van €64,9 miljard.

Biolandbouw groeit het hardst
De groei in uitstaande kredieten is volgens Rabobank terug te zien in vrijwel alle geledingen van de agrarische sector. "We zien over de volle breedte van de sector een krachtig herstel", zegt Draijer. "Wel groeit biologische landbouw iets harder dan gemiddeld. Als bank hebben we hier een belangrijk aandeel in. Driekwart van de biologische boeren bankiert bij Rabobank."

Een gezonde bedrijfsvoering is in de gehele agrarische sector doorgevoerd, merkt Draijer. Wel ziet hij dat de varkenshouderij iets achterblijft. "In deze sector zien we minder groei. Er is sprake van stabiliteit of zelfs een lichte krimp." In zijn algemeenheid gaat het de sector voor de wind. Al moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden: "De grondstoffenprijzen zijn fors gestegen. Er is dus sprake van prijsherstel aan de vraagzijde, maar dat wordt deels gecamoufleerd door de inkoop. Hierdoor blijft er onder aan de streep minder over voor boeren."

Reacties
1 reactie
Dirk 13 Augustus 2021
Te betreuren zijn al die lijfeigenen van die smerige uitzuigers.
vuile rotzakken!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Hoe kan je duurzaamheid verwaarden?

Opinie Martijn Rol

Hoe kan je duurzaamheid verwaarden?

'Groenfinanciering geeft strategische meerwaarde'

Interview Rabo Groen Bank

'Groenfinanciering geeft strategische meerwaarde'

Voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Nieuws Rabobank

Voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Ter Beke is ondanks lagere omzet weer winstgevend

Nieuws Halfjaarcijfers

Ter Beke is ondanks lagere omzet weer winstgevend

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief