Aeres
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Interview AERT

'Gele erwten zijn de ideale grondstof voor ons ijs'

19 Juli 2021

Amy Wezenberg en Bennet Kremerskothen hebben de Nederlandse voorronde van Ecotrophelia gewonnen. De twee studenten van Aeres Hogeschool in Dronten ontwikkelden plantaardig ijs op basis van gele erwten. "We wilden iets creëren dat echt goed is voor het klimaat. De meeste plantaardige producten zijn dat, vanwege de afstand die ze moeten afleggen, niet. Gele erwten kun je op elk continent telen en dus zijn ze de ideale grondstof voor ons duurzame ijs", licht Wezenberg toe.

Ecotrophelia is een voedselinnovatiewedstrijd onder mbo-, hbo- en universiteitsstudenten, dat van origine uit Frankrijk komt. Inmiddels wordt het in zeven landen georganiseerd, onder leiding van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). De studenten moten een product presenteren dat zowel duurzaam te produceren is als bijdraagt aan de gezondheid. Studenten 'International Food Business' Amy Wezenberg en Bennet Kremerskothen van Aeres Hogeschool in Dronten introduceerden plantaardig ijs op basis van gele erwten en wonnen daarmee de Nederlandse voorronde van de wedstrijd.

"Dat we wonnen, was wel een grote verrassing. We hadden natuurlijk veel vertrouwen in ons product, maar hoopten op een plek in de top tien. Dat we nu naar de Europese finale mogen, hadden we niet zien aankomen", vertelt Wezenberg. Die Europese finale wordt georganiseerd op 10 en 11 oktober. "Daar moet je wel presteren. Een partij als Nestlé zit dan ook in de jury."

Een duurzame grondstof
De keuze voor gele erwten was niet zomaar gemaakt, vertelt Wezenberg. "We wilden heel graag een product creëren dat beter is voor het klimaat. Op het gebied van klimaat zijn natuurlijk veel issues, denk aan de lange supply chain. Plantaardige producten zijn daarmee nog niet altijd goed voor het milieu. Een sojaboon moet immers een lange afstand afleggen voordat die in Nederland aankomt. Daar wilden we naar kijken." De twee studenten hebben er daarom ook bewust voor gekozen om weg te blijven bij amandelen, kokos en palmvetten. "Het moest echt sustainable blijven."

Het tweetal kwam toen op gele erwten uit, een grondstof die op elk continent geteeld kan worden. "We kwamen er vervolgens al vrij snel achter dat je ook melk kan maken van gele erwten. Dat is leuk, maar niet bijzonder genoeg, vonden we. We zijn verder gaan nadenken en kwamen toen uit bij ijs. Een product dat erg lekker is én er is tegelijkertijd een grote markt voor." Het plantaardig ijs van de studenten is – door het gebruik van erwten – ook geschikt voor veganisten en mensen met een noten- of lactose-allergie. Tot nu toe zijn er drie smaken ontwikkeld: au natural, tropical breeze en coffeelicious.

Naar de markt brengen
De finale is een uitgelezen kans om het product goed in de markt te zetten. "Ik heb goed met Bennet overlegd hoe we dat gaan aanpakken. We gaan naar die finale toe om twee redenen. Naamsbekendheid creëren en mogelijke investeerders vinden." Ook vertelt Wezenberg dat ze op 14 oktober nog in gesprek gaat bij de FNLI – in een panel – om te praten over de toekomst, met het oog op duurzaamheid. "Ook daar zitten wellicht nog wat investeerders bij."

De kans dat we op korte of lange termijn ook ijs van andere grondstoffen kunnen verwachten, acht Wezenberg klein. "We hebben er samen naar gekeken, maar besloten dat we liever eerst dit goed in de markt willen zetten. Ons hele concept is gebaseerd op gele erwten. We zullen dan eerder uitbreiden naar bijvoorbeeld een yoghurt, dan dat we naar andere grondstoffen uitwijken."

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Plantaardige eiwitten blijven voorlopig duur

Analyse Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten blijven voorlopig duur

Kweekkaas levert bedrag van 50 miljoen dollar op

Nieuws Kweekkaas

Kweekkaas levert bedrag van 50 miljoen dollar op

Markt voor ijs zit nog altijd in de lift

Achtergrond IJs

Markt voor ijs zit nog altijd in de lift

Nieuwe plantaardige drank: aardappelmelk

Nieuws Vegan

Nieuwe plantaardige drank: aardappelmelk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief