Oppo Brothers Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Interview Oppo Brothers

'IJs hoeft niet ongezond te zijn om goed te smaken'

8 Juli 2021

De Britse start-up 'Oppo Brothers' heeft onlangs drie nieuwe smaken toegevoegd aan het ijsassortiment van Albert Heijn: Double Chocolate Brownie, Vegan Double Salted Caramel en Colombian Chocolate & Hazelnut. Daarmee breidt Oppo zijn assortiment in rap tempo uit. Global Brand Manager Henry Colyer vertelt bij Foodbusiness over de kansen en uitdagingen in de foodsector en de ambities die het bedrijf heeft.

Een aantal jaar geleden hadden de broers Harry en Charlie Thuillier het idee om het wereldrecord voor de grootste afstand afgelegd per kite (op het land) te verbreken. Toen ze eenmaal in Brazilië terecht waren gekomen, raakten ze snel door hun voedselvoorraad heen. "Ze moesten terug naar het primitieve. Kortom: zelf op zoek gaan naar voedsel", vertelt Henry Colyer, Global Brand Manager bij Oppo Brothers. In hun zoektocht ontdekten ze veel verschillende fruitsoorten en planten. Voor de broers kwam het besef: voedsel hoeft niet per se ongezond te zijn om lekker te zijn. "Terug in eigen land hadden ze een nieuw doel. Namelijk een van de meest ongezonde producten – ijs - gezonder maken." Zo werd Oppo Brothers geboren: ijs dat lekker moet zijn, maar ook gezond voor jou én voor de planeet.

Wat onderscheidt jullie van al die andere ijsmakers?
"Onderscheidend zijn op kwaliteit is uiteraard onze voornaamste doelstelling; ons ijs moet echt lekker zijn. Tegelijkertijd willen we gezonder ijs aanbieden dan onze concurrenten. In het ijs van Oppo Brothers zit bijvoorbeeld tot wel 60% minder suiker en calorieën dan in traditioneel ijs. Andere merken zetten natuurlijk ook steeds meer in op 'minder calorieën', maar wij zijn het enige caloriearme merk dat prijzen heeft gewonnen voor het behoud van de smaak. In de afgelopen vijf jaar hebben we vier keer de Great Taste-award gewonnen. Daar zijn we trots op."

In hoeverre hebben jullie last gehad van de coronacrisis?
"Dat viel eigenlijk wel mee. We hebben het afgelopen jaar zelfs best goed gepresteerd. Vooral omdat mensen aan huis gebonden waren en daarom alleen voedsel uit de supermarkt konden halen. Oppo Brothers focust zich vooral op de retail. We hadden daarmee geen last van de sluiting van de horeca. Daarnaast zijn we ijs gaan bezorgen via de post, met behulp van droogijs. In het Verenigd Koninkrijk waren we het eerste merk dat dat deed. We hopen dat we dit ook in andere markten, zoals Nederland en Duitsland kunnen toepassen."

Bij Oppo Brothers staat onderscheidend zijn op kwaliteit en smaak wel duidelijk boven de wens om gezond ijs aan te bieden.

Welke uitdagingen komen jullie op dit moment tegen in de voedingsmiddelenindustrie?
"Gezondheid speelt een steeds grotere rol. Consumenten willen gezonder zijn in alle aspecten van hun leven en de hoge heren in Brussel bedenken steeds meer regels rondom voedingsmiddelen met veel vet en suiker. Naarmate deze regels zich ontwikkelen, zullen steeds meer 'ongezonde merken' tegen de lamp lopen. Hun producten zullen niet meer voldoen aan die nieuwe richtlijnen. Toch zie ik het vooral als iets wat grote voordelen gaat opleveren voor de volksgezondheid, met name omdat consumenten op het gebied van ijs niet zomaar willen inleveren op smaak en aroma. Merken zullen nu al moeten innoveren om straks aan die nieuwe richtlijnen te kunnen voldoen, dat is een uitdaging voor hen. Niet zozeer voor ons, wij voldoen er al aan. We hebben dus een stapje voor."

En als we dan kijken naar de kansen, welke zijn er dan voor jullie?
"Wanneer de vraag naar caloriearm ijs toeneemt, dan zullen consumenten dit ook vaker consumeren. Een aantal jaar terug was ijs nog een 'zeldzame traktatie', omdat het zo slecht was voor je gezondheid. Bedrijven, waaronder Oppo Brothers, stellen consumenten in staat om regelmatiger ijs te eten. Ze doen vandaag de dag namelijk geen concessies meer op het gebied van smaak of gezondheid. De grootste kans voor ons is dan ook dat de markt nog groeiende is."

Als we kijken naar de toekomst, wat zijn voor jullie dan doelstellingen?
"Wij willen onze snelle groei doorzetten. Op dit moment groeien we met maar liefst 140% per jaar. Niet alleen in ons thuisland, het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland en andere Europese landen willen we die groei doorzetten. We hebben als doel om consumenten te helpen bij het maken van gezondere keuzes. Dat doen nu door het gezondste ijsmerk binnen Albert Heijn én Nederland te zijn."

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
'Met kruidenmix is smaak en gemak te combineren'

Inside Outdoor Food Trends

'Met kruidenmix is smaak en gemak te combineren'

Saus hoeft niet gezond, het is een verwenmoment

Inside Outdoor Food Trends

Saus hoeft niet gezond, het is een verwenmoment

Alcoholvrije cocktail net zo in trek als een Radler?

Inside Outdoor Food Trends

Alcoholvrije cocktail net zo in trek als een Radler?

'Gele erwten zijn de ideale grondstof voor ons ijs'

Interview AERT

'Gele erwten zijn de ideale grondstof voor ons ijs'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief