Shutterstock

Nieuws Ondernemen

FNLI wil actief meewerken aan 'ketenakkoorden'

29 November 2022 - Linda van Eekeres

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) wil actief meewerken aan het Landbouwakkoord dat het kabinet in maart gesloten wil hebben. Behalve de boeren speelt volgens het kabinet ook de keten een belangrijke rol in de landbouwtransitie. De koepelorganisatie spreekt daarom liever van 'ketenakkoorden'. 

"Het is cruciaal dat alle schakels in de keten verantwoordelijkheid nemen op een niet-vrijblijvende manier en met afrekenbare doelen", aldus minister Piet Adema van LNV afgelopen vrijdag (25 november) in een brief aan de Tweede Kamer. "De ketenpartijen zullen een rol spelen in het vergroten van de markt van duurzame producten in Nederland en daarbuiten, het organiseren van een kostendekkende prijs voor de boeren, het bieden van kennis en ondersteuning bij verduurzaming en het verminderen van de risico's die de transitie voor boeren met zich meebrengt en het vergroten van transparantie over duurzaamheidsinspanningen. Dit geldt zowel voor de toeleverende keten als de verwerkende keten." De banken hebben volgens Adema daarbij 'een grote en belangrijke verantwoordelijkheid om passende financiering te bieden bij de verduurzaming'. 

Hoofdtafel, deeltafels en reflectietafel
Bij het akkoord wordt gewerkt met een hoofdtafel met vertegenwoordigers van de agrarische sector, de natuurorganisaties, de rijksoverheid, medeoverheden en bij de transitie betrokken ketenpartijen. Aan deeltafels wordt gewerkt aan concrete uitwerkingen van de onderwerpen. Ook komt er een reflectietafel met onafhankelijke (wetenschappelijke) denkers die reflecteren op dilemma's.

Kans om verduurzaming agrifoodketen te versnellen
FNLI ziet meewerken aan het akkoord 'als een kans om verduurzaming in de agrifoodketen te versnellen'. "Daarbij heeft het onze voorkeur om het akkoord langs de lijnen van de belangrijkste agrifoodketens te organiseren. Daarmee kunnen afspraken per keten vormgegeven worden en kan er voldoende worden ingegaan op de specifieke kansen en uitdagingen van die ketens", aldus FNLI in een reactie.

Samen met boeren, tuinders en supermarkten wordt er al geruime tijd met verschillende ketenbrede initiatieven gewerkt aan verduurzaming en waardecreatie in zowel nationale als internationale ketens, geeft de brancheorganisatie aan. "Dat geldt voor bijvoorbeeld aardappelverwerkers, groente- en fruitverwerkers, zuivelbedrijven, vleesverwerkers, bakkerijen, zoetwarenproducenten en koffieproducenten. Op basis van langetermijnafspraken wordt onder andere ingezet op een eerlijke beloning voor de boer en de schakels daarna."

Nederlandse agrifoodketen vervlochten met Europa
FNLI ondersteunt de minister in zijn pleidooi voor internationale afstemming en normering (definities over wat duurzaam is). De koepelorganisatie voegt daar nog aan toe dat een uniforme manier van meten van verduurzaming van producten van belang is. "De vervlochtenheid van zowel de primaire sector als die van voedingsmiddelenproducenten met, voornamelijk, Europa is namelijk een essentieel kenmerk van de Nederlandse agrifoodketen." Dat betekent volgens de FNLI dat voorstellen om die keten te verduurzamen, moeten passen binnen de regelgeving van de Europese Unie. "Daar waar de Europese regelgeving knelt, willen wij samen met ketenpartijen en de overheid optrekken om ruimte te bepleiten."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden