Shutterstock

Analyse olie

Olieprijs op laagste stand sinds eind september

25 November 2022 - Matthijs Bremer

De olieprijs staat op het laagste punt in een bijna twee maanden tijd. De prijsdaling is hoofdzakelijk een reactie op het groeiende aantal coronabesmettingen in China. Maandag nam China namelijk zijn langgevreesde besluit om de grootste wijk van de megastad Guangzhou in lockdown te plaatsen.  Door de impact van deze beslissing dook de olieprijs net als eind september zelfs kort even onder de $85. Analisten vrezen dat OPEC+ de lage prijzen met een productiedaling zullen beantwoorden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de grote koersval van tussen 15 en 18 november daalde de olieprijs deze week nog verder. Op vrijdag 18 oktober kostte Brent-olie nog $87,62. Op 22 november was de koers iets gestegen naar $88,36. Op donderdag 24 november kwam de prijs zelfs even onder de $85 uit. Daarmee stond de prijs op de laagste stand sinds eind september. Op de ochtend van 25 november was de prijs lichtjes gecorrigeerd tot $85,51.

De daling op de oliemarkt lijkt vooral het effect van het stijgende aantal coronabesmettingen in China. Het Aziatische land hanteert nog altijd een zero-covidbeleid. Zo moeten burgers die met het virus besmet blijken een deel van hun quarantaineperiode in een isolatiehotel doorbrengen.

Initieel probeerde China het grote aantal besmettingen met een grootschalig testprogramma onder controle te brengen. Daarbij worden de inwoners van wijken met een groot aantal besmettingen dagelijks getest. In Guangzhou bleek deze teststrategie echter onvoldoende effectief. Daarom plaatste de lokale autoriteiten de grootste wijk van de megastad sinds maandag 21 november weer in lockdown.

Omdat de Zuid-Chinese stad een van de grootste transporthubs van het land is, wordt de Chinese olievraag op twee manieren geraakt. Door de lockdown lopen Chinese transporten vast, waardoor het land minder olie verbruikt. Maar ook de olie-intensieve industrie draait door logistieke problemen en opgesloten werknemers niet op volle kracht.    

Naast Guangzhou zitten ook in Beijing steeds meer mensen vast in hun huis. Daar worden bij een hoge besmettingsgraad individuele appartementencomplexen in lockdown geplaatst. Inmiddels zitten meer dan driehonderd gebouwen op slot.       

Nieuwe ingreep
Door de problemen in China nadert de koers van de Brent haar stand van eind september. In deze periode bleek de lage prijs een rede voor OPEC+, de samenwerking tussen het beroemde Arabische oliekartel en Rusland, om de productie van ruwe olie te verlagen. De olieprijs dreigde namelijk zo laag te worden dat de aangesloten landen hun financiën niet meer rond zouden krijgen. Met name Rusland had veel last van de lage olieprijs. Door de oorlog in Oekraïne moet het land  afnemers flinke kortingen aanbieden om hun olie te kunnen slijten.

De ingreep van het kartel bleek een stuk groter dan verwacht. De OPEC+-landen verminderde hun productietargets met 2 miljoen vaten per dag, terwijl analisten op de helft van deze reductie hadden gerekend. In de praktijk viel de verlaging van de olieproductie overigens niet zo laag uit. De productie lag van de OPEC-landen lag in deze periode in de praktijk namelijk zo'n miljoen vaten lager dan hun toenmalige targets.

Zakenbank Goldman Sachs voorspelde dat de ingreep zou leiden tot een prijs van $110 per vat. Inmiddels is het duidelijk dat deze voorspelling niet is uitgekomen. Na de ingreep kwam de prijs op geen moment boven de $98 uit. Nu de prijzen het niveau van voor de ingreep naderen waarschuwen verschillende analisten dat de OPEC de oliekraan wel eens verder dicht zou kunnen draaien. Of hogen prijzen na nog een ingreep wederom uitblijven, is nog maar de vraag.

Net als de olieprijs zakt ook de prijs van diesel. In het begin van de week was de dieselprijs nog stabiel. Toen de olieprijs onderuit ging, daalde de dieselprijs mee. Op vrijdag 18 november stond de dieselprijs op de hoogste stand van de week, €141,52 per 100 liter diesel. Donderdag 24 november zakte de koers tot €136,27.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden