OMfotovideocontent / Shutterstock.com

Nieuws Bonduelle

Hogere omzet, lagere winst en marge voor Bonduelle

4 Oktober 2022 - Max van der Heijden

Een tegenvallende oogst, de Covid-19 crisis, verstoringen in de bevoorradingsketen en inflatie. Al deze factoren speelden een rol bij de tegenvallende jaarcijfers van het Franse Bonduelle die maandag 3 oktober zijn gepresenteerd. De bedrijfswinst daalde met 3,7% naar €96,6 miljoen euro. De nettowinst daalde met 38% naar €35,4 miljoen. 

De marge daalde van 3,6% naar 3,3%. De omzet van het bedrijf groeide wel met 4,1% naar €2.89 miljard. Vooral het onderdeel bevroren voedsel presteerde goed, daarvan groeide de omzet met 12,4%. Ook de omzet van het ingeblikte voedsel ging omhoog. De omzet uit het verse bewerkte voedsel daalde met 2,9%. Het boekjaar van het Franse bedrijf loopt van 1 juli tot en met 30 juni. 

De omzet in Europa groeide met 6,7%, waarbij vooral de foodservice goed presteerde. Dit onderdeel zag de omzet groeien met meer dan 30% en groeide daarmee harder dan de rest van de markt. Hiermee is de omzet bijna terug op het niveau van voor corona. 

Russische activiteiten
Bonduelle is in tegenstelling tot veel andere bedrijven wel actief gebleven in Rusland en verdiende daar tussen 24 februari en 30 juni 2022 €1,2 miljoen. Dit geld gaat het bedrijf investeren in de toekomstige heropbouw van Oekraïne, maar hoe dat precies moet gebeuren is nog niet duidelijk. Het bedrijf zag de kant-en-klare vers-activiteiten in Noord-Amerika krimpen. Dit kwam door wat het bedrijf 'een minder dynamische markt' noemde, nadat het de prijzen moest verhogen om marges in stand te houden en de verkoop van enkele producten moest staken.

De verwachting is dat de omzet in het komende boekjaar met 8 tot 11% zal groeien, met daarbij een marge die stabiel zal blijven.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden