Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Boter zorgt voor eenzame plus in zuivelmarkt

26 April 2024 - Klaas van der Horst

De boternotering zorgt deze week voor een eenzame plus tussen alle andere zuivelnoteringen van DCA. Volle melkpoeder boekt formeel ook een plusje, maar noteert vrijwel stabiel. Voor het overige staan alle noteringen onder druk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een plus van €70 per ton zit de boternotering duidelijk in de herstelmodus. Er is weliswaar goedkoper Pools product op de markt, maar dat bedreigt de positie van het Noordwest-Europese product niet. De botermarkt blijft krap.

Met de boternotering ging ook de notering voor boterolie omhoog, maar beperkter. De roomnotering, die daar vaak wel een beetje mee in verband staat, ging deze week evenwel verder omlaag, maar niet meer zo ver als vorige week. De boterprijs is evenwel erg beweeglijk. Begin deze week was die hoger dan aan het einde van de week.

Afgezien van de notering voor volle melkpoeder staan de noteringen voor de overige melkpoeders deze week allemaal onder druk. Magere melkpoeder voor food zakt zo'n 3% in prijs, melkpoeder voor veevoer zakt iets langzamer in prijs.

De weipoedernoteringen staan ook verder onder druk. Toch lijkt hier de verwerkingsmarge op te lopen. Dat komt echter doordat de prijs voor weiconcentraat vanwege een groot aanbod sterk is gedaald.

Toch wordt niet heel veel extra weipoeder geproduceerd, omdat de weipoedermarkt eigenlijk behoorlijk op slot zit en ook omdat het voor eigenaren en huurders van droogtorens aantrekkelijker is om magere melkconcentraat te drogen tot magere melkpoeder dan om weiconcentraat tot weipoeder te drogen. De verwerkingsmarge is gewoon veel groter.

Het prijsgat tussen concentraat en poeder is zo groot dat zelfs grote producenten die normaliter concentraat verkopen, nu concentraat inkopen en daarvoor hun torens maar even iets harder laten draaien.

Op de kaasmarkt zijn dergelijke taferelen niet aan de orde. Hier geen overvloed aan extra goedkope melk. Wel kan goedkoop concentraat ook gebruikt worden voor de kaasproductie. Dat lijkt echter weinig voor te komen. De grote verwerkers hebben de handen vol aan de eigen melkaanvoer.

De extra kaasproductie daardoor drukt wel op de markt, maar nog niet zo sterk dat de kaasprijs zwaar onder druk staat. Wel blijft een lichte prijsdruk bestaan, waardoor de prijzen heel geleidelijk afkalven.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden